شفقنا رسانه_قانون «۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده» ۱۳ دی ماه امسال برای برخی نهادها و اصناف از جمله مطبوعات تصویب شد. طبق قانون، آگهیدهندگان روزنامه ملزم به پرداخت 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده هستند که میتواند بر درآمد و معیشت رسانهها تأثیر بگذارد. بهروز بهزادی، مدیرمسئول روزنامه اعتماد با ابراز تأسف از چنین تصمیمی خطاب به آگهیدهندگان به مطبوعات گفت: «اگر مطبوعات وضعیت مالی خوبی داشتند و میتوانستند روی پای خود بایستند، دولت به آنها یارانه نمیداد. «وقتی روزنامهای مانند یک بیمار بیمار کار میکند، این نرخ مالیات برای تبلیغکنندگان آن را بیمارتر و نادیدهگرفتهتر میکند.
اساسا انتقاد از این شیوه مالیات بر تبلیغ کنندگان رسانه شفقنا وی گفت: اگر مطبوعات وضعیت مالی خوبی داشتند و می توانستند روی پای خود بایستند، دولت به آنها یارانه نمی داد. سال هاست که یارانه مانند شیشه شیر در دهان کودک به مطبوعات داده می شود. زیرا مطبوعات نیز مانند کودک از عهده هزینه ها بر نمی آیند.
او گفت: «البته دلایل زیادی برای همه اینها وجود دارد. از جمله اینکه اگر آزادی مطبوعات می دادند و تا این حد بر رسانه ها سانسور نمی کردند، بلکه برتری داشتند و معتقد بودند که مطبوعات می توانند گامی در جهت رشد کشور بردارند، قطعاً توانایی های مالی مطبوعات و همه اینها وجود دارد. رسانه ها بسیار بالاتر از وضعیت فعلی بودند.
مدیرمسئول با اشاره به وضعیت فعلی رسانه ها و فشار بر آنها گفت: اگر مطبوعات با این فشارها کنار نمی آمدند مسلماً روزنامه ها جایگاهی در بین مردم داشتند و فروش بیشتری داشتند. زمان، مالیات 9 درصد تأثیر چندانی بر آنها نداشت، اما از آنجایی که روزنامه به عنوان یک بیمار رنجدیده به کار خود ادامه میداد، این نرخ مالیات برای تبلیغکنندگان آن را بیمارتر و نادیدهگرفتهتر میکرد.
بهزادی گفت: متأسفانه سانسور در رسانه ها رو به افزایش است و جلساتی با رسانه ها و خبرنگار می شود که حتی از نوشتن مطالب عادی هم خبرنگار را به لرزه در می آورد. خطرناک ترین سانسور دنیا «خودسانسوری» است. از طرفی ما مدام نگران پخش اخبار یک مخاطب از سایر شبکه ها و رسانه های خارجی هستیم. بنابراین این برخوردها و فشار مالی به مطبوعات قطعا آنها را از کار حرفه ای و اصولی دور می کند.
این پیشکسوت رسانه ای به خبرنگاران گفت: از شنیدن چنین قطعنامه ای واقعا متاثر شدم. به دلیل گسترش تاج و وضعیت بد مالی مطبوعات، فقط چند آگهی دولتی در روزنامه ها درج می شود و دیگر خبری از تبلیغات نیست.
وی ادامه می دهد: بیشتر رسانه های دنیا از تبلیغات زنده اند، اما از سوی دیگر رسانه های دولتی در کشورهای دیگر اجازه دریافت تبلیغات ندارند و تبلیغات باید در رسانه های مستقل بیاید.بنابراین در همین کشورها رسانه های مستقل هستند. نقش کلیدی گزارش های تحقیقی و کشف فساد را ایفا می کند.
بهزادی تاکید می کند: در همه جای دنیا دبیران، خبرنگاران و سردبیران مطبوعات جزو پردرآمدترین اقشار جامعه هستند اما در کشور ما برعکس است. به دلیل درآمد کم مطبوعات بسیاری از خبرنگاران مجبور به فعالیت در چند رسانه هستند و این بر تعهد و مسئولیت اجتماعی این روزنامه نگار تأثیر می گذارد و البته این رسانه ضعیف می شود. در واقع مجلس، معاونت مطبوعاتی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید به فکر حیات رسانه باشند چرا که همین رسانه می تواند ابزاری برای امور و مسائل بسیاری از کشورها باشد و در تقویت سرمایه اجتماعی نقش داشته باشد. و اجرای سیاست ها و قطعنامه ها این نهادها باید مردم را راهنمایی و متقاعد کنند. متاسفانه با وجود چنین مصوباتی قطعا چنین نقش و مسئولیتی از رسانه ها سلب می شود.